Fredrik Stjernvallin puisto

Posted · Add Comment

Puisto kunnioittaa nimellään 1767 syntynyttä Gustaf Fredrik Stjernvall, joka oli majuri ja Uudenmaan ja Hämeen läänin maaherra. Hän työskenteli tarmokkaasti sen eteen, että hallituskonselji eli senaatti ja uudet keskusvirastot siirrettiin Turusta 1812 uudeksi pääkaupungiksi tulleeseen Helsinkiin. Fredrik Stjernvallin puisto liittyy saumattomasti Meripuistoon. Se on kooltaan puoli hehtaaria.

Fredrik Stjernvallin puisto on vanha puisto, jossa on kivituhkapintainen oleskelualue Merikadun vieressä. Puiston eteläosan rinne viettää Meripuistoon päin. Puistossa on kookkaita puita, kuten komea tammi ja vanhoja pensaita. Asukkaiden toiveesta puistoon rakennettiin Padel-tenniskenttä. Oleskelualueella on uudet penkit ja istuinryhmät. Laajat, lilasta purppuran sävyihin kukkivat, monivuotiset kurjenpolvet koristavat oleskelualueiden reunoja. Puiston upea tammi on valaistu alhaalta. Vanhoja syreeni-istutuksia on täydennetty uusilla.

Puiston etelään avautuva rinne on muotoiltu loivaksi nurmialueeksi säilyttäen sen kallioleikkaukset. Rinteeseen on sijoitettu graniittisia istuimia. Rantavehnäistutuksilla naamioitu veneiden talvisäilytysalue, toimii kesäisin pysäköintipaikkana. Tänne on myös rakennettu kierrätyspiste eiralaisille ja Merikadulle pääsee metallisia portaita pitkin.

 
 
niskala1-kotkan

Niskala arboretum

Sana arboretum tarkoittaa puulajikokoelmaa tai -puistoa. 1800-luvulla aina 1900-luvun alkupuolelle asti kaikilla itseään kunnioittavilla kartanonomistajilla […]
Sari
/ Add Comment

Haltialan tila tänään

Haltialan metsät, pellot ja jokimaisemat on liitetty laajana yhtenäisenä viher- ja ulkoilualueena osaksi Helsingin Keskuspuistoa. […]
Sari
/ Add Comment

Ruutinkoski

Luonnonsuojelualue sijaitsee Haltialan peltojen pohjoispuolella. Perinteisen peltomaiseman keskellä sijaitseva Ruutinkoski on monipuolinen luontokohde kosteikkoineen ja […]
Sari
/ Add Comment

Vantaanjoentörmä

Viimeisin suojeltu alue on pitkä ja kapea Vantaanjoentörmä. Alue sai suojelupäätöksen 14.12.2012. Joentörmää luonnehtivat kasvistollisesti […]
Sari
/ Add Comment

Haltialan aarnialue

Aarnialue on suojeltua aarnimetsää, se rauhoitettiin hakkuilta 1930-luvulla. 10.5.1984 metsäalue sai suojelupäätöksen. Metsästä on kehittynyt […]
Sari
/ Add Comment

Pitkäkosken rinnelehdot

Pitkäkosken rinnelehdot sijaitsevat hieman kauempana Haltialan alueesta, Keskuspuiston luoteisosassa Vantaanjoen molemmin puolin. Alueen omistavat Helsingin […]
Sari
/ Add Comment