La vie en rose Meilahdessa

Posted · Add Comment

Meilahden arboretum

Entisillä Meilahden kartanon peltomailla Johannesbergintien ja Meilahdentien välissä, kolmen kallion välisessä laaksossa, sijaitsee erityisen runsaslajinen Meilahden puistoarboretum. Täällä runsaan kolmen hehtaarin kokoisessa rauhallisessa ja rehevässä puistossa esitellään rakennetun ympäristön puita ja pensaita.

Puu- ja pensaslajeja on yli 300 ja pensasruusuja satakunta. Arboretum on perustettu puisto-osaston toimesta vuonna 1967 tutustumis- ja havaintopuistoksi kaikille kasveista kiinnostuneille. Tunnistamisen helpottamiseksi puissa ja pensasryhmissä on nimikyltit. Meilahden puistoarboretum on yksi Helsingin kolmesta arboretumista, muut sijaitsevat Niskalassa ja Viikissä.

Sana arboretum tulee latinan kielen puuta tarkoittavasta sanasta arbor. Kirjallisuudessa sana on esiintynyt ensimmäisen kerran vuonna 1838. Arboretumilla tarkoitettiin sitä puutarhan osaa, jossa esiteltiin ja kasvatettiin eksoottisia puita. Nykyisin arboretumilla tarkoitetaan puistomaisesti tai puistometsänä hoidettua aluetta, johon on istutettu paljon erilaisia puita ja pensaita. Suomenkielinen nimi on puulajipuisto.

Arboretumeita tarvitaan tutkimuksen ja opetuksen sekä kasvinjalostuksen tarpeisiin. Suurelle yleisölle ne ovat mielenkiintoisia vierailukohteita juuri kasvirunsauden vuoksi, olo on kuin ulkomailla!

Meilahden puistoarboretum kartta

Rosarium

Meilahden arboretumin erikoisuus on pensasruusulajikkeiden kokoelma, rosarium. Meilahden ensimmäinen ruusukokoelma perustettiin vuonna 1991. Ruusukokoelma, osa puiston kalusteista sekä sisäänkäynnit, pohjoisportti ja eteläportti, peruskorjattiin vuosina 2006–2007.

Peruskorjauksen yhteydessä suuri osa lajikkeista vaihdettiin. Kaikki ruusut ovat ns. pensasruusuja, ryhmäruusuja ei ole lainkaan. Uusittua aluetta koristaa myös perennaryhmä ja pergola köynnöstäville ruusuille ja kärhöille. Ruusulajikkeet on valittu yhteistyössä Suomen Ruususeuran kanssa. Nimikylteissä mainitaan lajikenimen lisäksi myös lajikkeen syntyvuosi, jos se on tiedossa.

Ruusualueella esitellään erityisesti eurooppalaisia historiallisia ruusuja ja kestäviä suomalaisia ruusuja. Lajikkeet on istutettu niiden historiallisen tai kasvitieteellisen taustan mukaisiin ryhmiin. Kokoelmassa on paljon ns. löytöruusuja, eli eri puolilta Suomea löytyneitä vanhoja, tunnistamattomia ruusuja sekä tuttuja perinneruusuja, kuten valamonruusu ja mustialanruusu. Eurooppalaisia historiallisia ruusuja ovat mm. tuoksuvakukkaiset ranskanruusut, damaskonruusut, kartanoruusut ja sammalruusut.

Suomen Ruususeuran Helsingin paikallisryhmä on jo vuosia ollut mukana hoitamassa Meilahden ruusukokoelmaa. Ruususeura on perustettu vuonna 1989 yhdyssiteeksi ruusujen harrastajien, tutkijoiden ja viljelijöiden välille. Seura edistää vanhojen, kestävien ruusujen kasvattamista, ruusujen kokeilua ja käyttöä sekä perehdyttää ruusujen historiaan.

Veisitkö ystäväsi ruusuntuoksuiselle piknikille? Paras aika mennä nauttimaan ruusujen tuoksuista ja ihastuttavasta kukinnasta on tavallisesti kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.

Meilahden ruusutarhan kartta

Meilahden ruusutarhan lajikeluettelo

 
 
8ppmeilahti

La vie en rose Meilahdessa

Meilahden arboretum Entisillä Meilahden kartanon peltomailla Johannesbergintien ja Meilahdentien välissä, kolmen kallion välisessä laaksossa, sijaitsee erityisen […]
Sari
/ Add Comment