Tällä hetkellä Vanhankaupungin puistot muistuttavat ennemminkin suurta niittyaluetta kuin perinteistä puistoa. Alue Kellomäen tuntumassa on kuitenkin monimuotoinen, monikerroksinen ja historiallisesti rikas. Alueella on tehty kaivauksia 1930-luvun alussa ja 1989–1993. Paikalle on suunnitteilla arkeologinen puisto ja sinne on tehty opastaulujen avulla toteutettu arkeologinen polku. Niiden avulla kaupunkimme varhaishistoria tulee lähivuosina hienosti tutuksi.

Puistossa on luultavasti 1700-luvulta peräisin oleva punamullattu Forsbyn tilan renkitupa, joka on myynnissä ja Helsingin Veden edustustila Aqua Kilta. Korkealla Kellomäellä huipulla on komea obeliski.

Muistomerkissä on teksti suomeksi, ruotsiksi ja latinaksi:

Täällä vanhassa Helsingissä Kustaa II Aadolf piti kokousta Suomen säätyjen kanssa turvattuaan uuden itärajamme.

Puiston pohjoispäässä on Helsingin 400-vuotismuistomerkki. Se on paljastettu vuonna 1950 ja sen on suunnitellut kuvanveistäjä Yrjö Rosola (1904–1989). Muistomerkissä on Helsingin perustajan, kuningas Kustaa Vaasan reliefi ja korkokuvana ensimmäisen Helsingin asemakaava vuosilta 1550–1640 eli ajalta, jolloin kaupunki sijaitsi Vantaanjoen suulla.

Vanhankaupungin arkeologisissa kaivauksissa löytynyt talon perustus. Markku Heikkinen
Vanha kaivo, joka on löytynyt Vanhankaupungin arkeologisissa kaivauksissa. Markku Heikkinen
Helsingin perustajan, kuningas Kustaa Vaasan muistomerkki paljastettiin vuonna 1950, kun kaupunki täytti 400 vuotta. Vladimir Pohtokari
Kirkkorinteessä on vanhoja hautoja, kuten hollantilaisen kauppiaan Hans van Sandenin hauta, joka on kuvanveistäjä Robert Stigellin tekemä replika alkuperäisestä haudasta. Vladimir Pohtokari

Puiston maasto on muotoiltu uudelleen moottoritien ramppijärjestelyjen ansiosta. Aluetta hoidetaan nykyisin niittynä ja luonnonnurmena. Vanhaa puustoa on poistettu, jotta näkymä Vanhankaupungin rantaan on saatu avattua. Koskelantien kallioleikkaus on valaistu ja sitä koristaa ympäristötaidemuuri. Kellomäelle on tehty portaat Hämeentieltä. Kallion päällä oleva suoja-aitaus on uusittu.

Vantaanjoen ranta erottuu maisemassa rantapuuston ja rehevän kosteikkokasvillisuuden reunustamana. Rannan vanha puusto on säilytetty. Täällä on mukava kävellä, eritysesti kun vanhat tuomet ovat kukassa.

Parhaiten hoidettu osa puistoa on Vanhankaupungin entisen kirkon alue, Kirkkorinne, jossa on kivijalan lisäksi vanhoja hautoja, kuten hollantilaisen kauppiaan Hans van Sandenin hauta, joka on kuvanveistäjä Robert Stigellin (1852–1907) tekemä replika alkuperäisestä haudasta. Paikalla on jopa pidetty jumalanpalveluksia. Kirkon kohdalle on ollut suunnitteilla katos.