Gardenian pihapiiri

Posted · Add Comment

Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 22.7.2015, että Gardenian toiminta ajetaan alas vuoden 2015 loppuun mennessä. Trooppinen puutarha oli avoinna viimeisen kerran maanantaina 30.11.2015. Trooppiset kasvit myytiin ja osa niistä hävitettiin. Piha-alueita pidetään kunnossa toistaiseksi.

Maaliskuussa vuonna 2001 avattiin Viikissä Helsingin kaupungin ja yliopiston yhteishanke Gardenian viherkeskus, jossa toimivat mm. trooppinen puutarha, Töyhtöhyypän luontokoulu, kaupunkilaisten kotipuutarhaneuvonta, juhlatilavuokraus ja lounasravintola. Gardenian piha-alueen erikoisuus on japanilainen kivipuutarha sekä kattavat perennakokoelmat. www.gardenia-helsinki.fi

Gardenian trooppisen puutarhan pihapiiri elää ja muuttuu. Piha alkaa olla todella näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Läheisen puulajipuiston olemassaolo on innoittanut Gardenian täydentämään Viikin kokoelmia runsaalla määrällä erilaisia perennoita. Pihasta löytyy myös pieni kokoelman havuja, lehtipuita, kärhöjä ja ruusuja. Kasveissa on nimikyltit, joista on apua, kun menee taimimyymälään etsimään vastaavaa. Täällä on jokaiselle puutarhanharrastajalle jotakin, suhteellisen pienellä alueella.

Japanilainen puutarha Musui-en

Gardenian japanilainen puutarha avattiin yleisölle kesällä 2002. Puutarha sai nimekseen Musui-en, joka tarkoittaa suomennettuna unelmaa vedestä. Puutarhan on suunnitellut japanilainen puutarhuri ja maisemataiteilija Kazuo Makioka. Toteutuksesta vastasi hänen japanilainen työryhmänsä yhdessä Helsingin kaupungin rakennusviraston kanssa.

Idean Gardenian japanilaiseen puutarhaan Makioka on saanut eräästä 1300 vuotta vanhasta Tenpyou-kauden puutarhasta, joka on Japanissa, Naran kaupungissa. Hän oli nuoruudessaan mukana tämän puutarhan kaivaus- ja entistämistyössä.

”Kun puutarha saatiin kokonaisuudessaan esiin, koin voimakkaan unenomaisen liikutuksen, joka elää kirkkaana muistissani vieläkin. Halusin toteuttaa uneni niin, että ikään kuin tämä valtava 1300 vuotta vanha puutarha ilmestyisi esiin Helsingissä japanilaisen Naran kaupungista tulleen puutarhurin kaivamana”, hän kertoo.

Musui-en sijaitsee Gardenian ulkopuutarhan eteläpuolella ja se on pinta-alaltaan noin 500 m2. Karesansui-tyyppinen, kuiva kivipuutarha on suunniteltu kestämään hyvin myös Suomen vaativia sääolosuhteita. Puutarhan keskeinen elementti on kivistä rakennettu, vettä kuvaava virta. Se alkaa itäpäästä ja laskee länteen kohti katselukatosta, joka sijaitsee puutarhan ainoassa osassa jossa on kasveja. Tämä puutarha kuvaa teehuoneen puutarhan ulointa osaa, johon kuljetaan astinkivipolkua pitkin. Puutarhassa sijaitseva kivimalja on tarkoitettu puhdistautumisen rituaalille ennen siirtymistä teeseremoniaan.

Virran mustat kivet on tuotu Vuosaaresta. Kokonaisuutta ympäröivät polut yhdistävät japanilaisen puutarhan muuhun ulkopuutarhaan.

Kasvikokoelmat

Pionitarha
Gardenian pionitarhan perustaminen aloitettiin vuonna 2004 ja sitä täydennetään säännöllisesti. Pionien kukinta alkaa kesäkuun alussa ja parhaimmillaan se on kesä–heinäkuun vaihteessa. Lajistosta löytyy luonnonlajeja, kiinan-, jalo-, pensas- ja kiinanpensaspioneja sekä ITOH-risteymiä eli puu- ja ruohovartisten kasvien risteytymiä. Erilaisia pioneita on noin 70 yksilöä.

Ruusutarha
Gardenian ruusutarha on perustettu keväällä 2002 ja se käsittää noin 35 eri jaloruusua, jonka lisäksi alueelta löytyy myös pensasruusuja.

Rinnepuutarha
Gardenian eteläpuolella, lähellä maatalousmuseota sijaitsee noin 300 m2-kokoinen rinnepuutarha. Siinä kasvaa kokoelma kasveja, jotka ovat sopeutuneet kasvamaan kuivassa, aurinkoisessa ja jopa paahteisessakin paikassa. Keväällä aloittavat kukintansa mm. sammalleimut, esikot, pitkäpalot, rikot ja maksaruohot jatkuen kesään iriksillä, kellukoilla ja tädykkeillä. Myöhään syksyllä kukkivat vielä asterit ja loistomaksaruohot. Tänne kannattaa kivikkoryhmää haaveilevan kotipuutarhurin tulla ottamaan mallia.

Perennapuutarhat
Pihan koillispuolelta Viikintien varrelta löytyy 250 m2-kokoinen suurien ja puolivarjoon sopeutuvien perennoiden ryhmä, jossa voi ihailla suurimmaksi osaksi keskikesällä kukkivia kasveja. Suurimmat ja näyttävimmät yksilöt ovat jaloritarinkannuksia, joita on useita eri lajikkeita. Niiden lisäksi löytyy muun muassa nauhuksia, jaloangervoja, hohdekukkia, tädykkeitä ja kaunosilmiä.

Tontin länsipäädyssä on kokoelma perhosia ja hyönteisiä houkuttelevia lajeja, sekä vuonna 2009 aloitettu iiris-kokoelma.

Tuoksu- ja koskettelupuutarha
Sisäpihalle on aloitettu kokoamaan erityispuutarhaa, jossa kasvin tuoksuja ja erilaisia pintoja voidaan aistia koskettelemalla ja haistelemalla. Tämä pieni erityispuutarha on suunnattu aistirajoitteisille ja sieltä löytyy muun muassa tuttuja mausteita ja yrttejä, perennoita, havukasveja ja köynnöksiä.

Puukirjasto
Gardenian pihapiiri antoi kodin rakennusviraston Puutyöverstaan vuonna 2005 tekemälle Puukirjasto-paviljongille. Paviljonki kärsi ilkivallasta, kun se oli sijoitettuna keskustan puistoihin. Nyt Puukirjasto on asetettu elävän tammen ympärille Gardenian rauhalliseen pihapiiriin. Sen 21 kirjasta voi lukea runoja ja tarinoita eri puista ja sivellä kunkin puulajin viilua. Idea paviljonkiin löytyi skotlantilaisesta puistosta rakennusviraston projektipäällikön työmatkalla.

 

Ekoiluja, kokeiluja ja näytetarhoja Viikissä

 
16pproihu

Roihuvuori – pikku Japani

Itä-Helsingissä sijaitseva Roihuvuoresta eli Roihiksesta löytyy kaksi japanilaisuutta henkivää puistoa, Kirsikkapuisto ja Japanilaistyylinen puutarha, joilla […]
Sari
/ Add Comment
19pptullisaari

Tullisaaren uusi kukoistus

Alueen kulttuurihistoriallinen merkitys Vanhat kartanot ja huvilat ympäristöineen tuovat helsinkiläiseen kaupunkikuvaan ajallista syvyyttä. Jos Laajasalon pohjoisosassa […]
Sari
/ Add Comment
pp-vartioharjunarboretum

Vartioharjuntien katupuuarboretum

Helsingin kaupunki varautuu ilmastonmuutokseen kokeilemalla uusia kaupunkipuulajeja. Vartioharjuntie on yksi puulajien kokeilukohteista. Keväällä 2012 istutettujen […]
Sari
/ Add Comment