Hiekkajaalanpuisto

Posted · Add Comment

Hiekkajaalanpuisto liittää koko Vuosaaren Kallahden asuinalueen mereen. Nimensä mukaisesti ranta-alue muodostuu entisestä teollisuusalueesta ja siihen liittyvistä laitureista. Kapean puistoalueen laitaa kiertää katu, Hiekkajaalanranta, jonka pohjoispuolelle jäävät asuntokorttelit. Nimensä puisto on saanut sieltä aikoinaan lähteneiden hiekkakuormien kuljetuksessa käytettyjen hiekkajaalojen mukaan. Hiekkaa on tarvittu etenkin Saseka OY:n  tehtaan rakennuselementtien, Siporex harkkojen, valmistuksessa.

Kun tehtaita purettiin ja puiston rakentaminen oli käsillä, pyydettiin Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoita ideoimaan, minkälainen tehdasmenneisyyden jäänne puistossa voisi kertoa alueen menneisyydestä. Tehtaan kaikkia rakenteita ei pantu matalaksi, vaan opiskelijat ja arkkitehdit loivat entisen hiekkasiilon perustasta ja kuljettimien betonisista kannattimista massiivisen tilataideteoksen, joka kuvaa laituria.

Rantapuiston molemmin puolin on rakennettu uudet venetoimintaa palvelevat laiturit, jotka liittyvät rantatoreihin; Kalkkihiekantoriin lännessä ja Hiekkalaiturintoriin idässä. Puisto yhdistää laiturit ja rantatorit kapeana vyöhykkeenä, jota reunustavat rannan puolelta rantapenkereet kevyen liikenteen raitteineen ja laitureineen. Hiekkajaalanrannasta lähtee vene mm. suosittuun Kaunissaareen, joka on helsinkiläisten virkistysalue.

Puiston nurmialue on rajattu kadusta ja toreista puuistutuksin. Myös rantapenkereitä on jäsennetty raittien väliin sijoitetuin terijoensalava- ja pensasistutuksin. Pensaista mainittakoon erinomaisesti menestyvä lamohietakirsikka. Rannan kiviluiskat ovat Vuosaarelle ominaista mustaa luonnonkiveä, gabroa.

 

Villoja ja metsäpuistoja Kallvikissa

 
16pproihu

Roihuvuori – pikku Japani

Itä-Helsingissä sijaitseva Roihuvuoresta eli Roihiksesta löytyy kaksi japanilaisuutta henkivää puistoa, Kirsikkapuisto ja Japanilaistyylinen puutarha, joilla […]
Sari
/ Add Comment
19pptullisaari

Tullisaaren uusi kukoistus

Alueen kulttuurihistoriallinen merkitys Vanhat kartanot ja huvilat ympäristöineen tuovat helsinkiläiseen kaupunkikuvaan ajallista syvyyttä. Jos Laajasalon pohjoisosassa […]
Sari
/ Add Comment
pp-vartioharjunarboretum

Vartioharjuntien katupuuarboretum

Helsingin kaupunki varautuu ilmastonmuutokseen kokeilemalla uusia kaupunkipuulajeja. Vartioharjuntie on yksi puulajien kokeilukohteista. Keväällä 2012 istutettujen […]
Sari
/ Add Comment