Maataidetta ja urbaania suunnittelua uuden Vuosaaren puistoissa

Posted · Add Comment

Jos haluaa kokea olevansa ihan kuin ulkomailla, niin kannattaa hypätä metroon, astua ulos Vuosaaressa ja suunnistaa Helsingin erikoisimman maataidepuiston kautta kohti Uutelan kanavaa. Täällä näkee korkealaatuista 2000-luvun rakentamista, Helsingin pisimmän uimarannan ja jos jaksaa, niin voi jatkaa vielä Uutelan virkistysmetsiin.

Vuosaaren toinen suuri rakennusbuumi ajoittui 1980-luvulle, jolloin rakentui ensin Meri-Rastila ja sitten Kallahden alueen tiivis kaupunginosa, noin 1000 asuntoa. Kaupunkisuunnittelijat kaavailivat Vuosaaresta jopa 55 000 ihmisen kaupunginosaa, mutta silloin nousivat asukkaat kapinaan. Pelastakaa Vuosaari-liike keräsi 15 500 nimeä adressiin, joka vastusti valtaisia suunnitelmia. Satama tuli, mutta asukasmäärä saatiin Paulig Oy:n kanssa yhteistyössä rajoitettua 40 000 asukkaaseen.

Tämä edellytti, että Vuosaareen saatiin myös metro ja kunnollinen aluekeskus, jota hallitsevat Pauligin rakennuttama ja Arkkitehdit Tommila -toimiston suunnittelema kauppakeskus Columbus vuodelta 1996 ja kulttuurikeskus Vuotalo, jonka on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Heikkinen–Komonen. Komea Vuotalo ja siihen liittyvä Mosaiikkitori valmistuivat vuonna 2001. Uusinta asuinaluetta, merellistä, korkealuokkaisten omistusasuntojen Aurinkolahtea rakennetaan edelleen. Siitä tulee noin 7000 ihmisen asuinalue.

www.aurinkolahtiseura.fi

 
12ppmustankiven

Mustankivenpuisto

Mustankivenpuisto on yksi Helsingin erikoisimpia puistoja. Nimensä puisto on saanut Vuosaarelle tyypillisestä mustasta kivestä, erittäin […]
Sari
/ Add Comment
12pplillkallvik

Lillkallvikinpuisto

Lillkallvikinpuisto on hämmentävä paikka muuten modernissa Aurinkolahdessa. Yhtäkkiä metsäisen alueen keskellä on muotopuutarha ja joonialainen pylväikkö! […]
Sari
/ Add Comment